Mgr. Jana Šimáčková

pondělí, 22 duben 2024 14:21

Sekunda v kostele

Ve středu 17.4. se sekunda vydala prozkoumat kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Nejdříve třída zhlédla dokument o složitosti stěhování kostela, které proběhlo kvůli těžbě uhlí v roce 1975, a poté se vydala na komentovanou prohlídku kostela a objevovala jeho gotický styl.

pátek, 12 duben 2024 09:46

Pohodový výlet v Londýně

V pátek 5. 4. jsme s 38 studenty vyrazili na pětidenní výlet do Londýna. Autobusem jsme dojeli na Greenwich a celý výlet jsme zahájili u nultého poledníku a na Greenwich marketu. Po krátké procházce kolem Královské observatoře jsme absolvovali příjemnou plavbu lodí po Temži, kterou svým humorným výkladem o památkách okořenil kapitán lodi. Ten jsme ještě viděli Buckingham palác a Trafalgar square.

Další den jsme začali na London Eye, ale zlatý hřeb výletu přišel po dobrém obědě v podobě fish&chips a brownie, kdy jsme se přesunuli do studia Harryho Pottera. Tam se studenti mohli kochat doslova tisíci rekvizit, kostýmů a předmětů použitých ve filmech o Harry Potterovi a koupit si také suvenýry.

Následující den si každý vybral podle zájmu – Muzeum Madame Tussauds, British Museum nebo jen prostě volnost a nákupy. Všichni jsme se také svezli v doubledeckeru, opět došli na Trafalgar square a přešli přes nejnovější most přes řeku Temži – Millenium. Výhledem na nejstarší most Londýna – London Bridge jsme se s Londýnem prakticky rozloučili. Autobus nás vyzvedl opět v Greenwich.

Co se týče počasí, poručili jsme dešti (pršet poprvé za celou dobu začalo asi čtvrt hodiny po našem odjezdu), nikoliv větru – ten foukal snad pořád.

Někteří ze studentů využili příležitosti a šli se podívat na stadion ve Wembley na fotbalový zápas nebo jeli do Wimbledonu okouknout tenisový areál.

Všichni měli možnost ochutnat typické britské jídlo fish&chips a anglickou snídani.

Během února se studenti naší školy zúčastnili okresního kola olympiády v anglickém jazyce. V kategorii VG I skončil Tomáš Holý ze sekundy osmý, o kategorii výše obsadila Adéla Hrbková z kvarty druhé místo a Stella Krejcarová z tercie čtvrté místo. V kategorii G pro vyšší stupeň gymnázia vybojoval Tomáš Tomrle ze 3.A druhé místo a Nikolas Nestler ze septimy čtvrté místo. Všichni studenti do toho dali všechno a předvedli výborné výkony.

středa, 20 březen 2024 11:49

Krajská soutěž v cizích jazycích

V pondělí 18. 3. se 3 studentky naší školy zúčastnily krajského kola soutěže v cizích jazycích v Ústí nad Labem. Dvě bojovaly v ruštině a jedna ve španělštině. Všechny holky odjížděly spokojené. Za ruštinu vybojovala Karolina Sheremet z 1.A druhé místo a s tím i místo náhradnice pro státní kolo a Lucie Švejkarová ze 3.A skončila na třetím místě. Za španělštinu obsadila Karolína Jaňovková z 2.A páté místo, což je po roce a půl španělštiny velký úspěch. Všem třem účastnicím k úspěchu gratulujeme.

pondělí, 18 březen 2024 06:18

Další rodilá mluvčí u nás ve škole

Ve středu 13. 3. přišla na naší školu opět rodilá mluvčí. Tentokrát si žáci mohli popovídat s Bonnie, která pochází z New Jersey a momentálně nějaký čas žije v České republice. Příjemné chvíle s ní strávili studenti primy, tercie, kvarty a studenti na semináři mediální angličtina. Bonnie vyprávěla o Spojených Státech a diskutovala se studenty na různá témata. Součástí byla ochutnávka tradičních amerických sušenek, které Bonnie vlastnoručně připravila.

pátek, 08 prosinec 2023 06:37

Rodilý mluvčí opět u nás

Ve středu 6.12. přišel na celý den za našimi studenty rodilý mluvčí Daniel Mills. Hodiny, ve kterých byl, strávil především konverzací a studenty nejrůznějšími otázkami podněcoval k mluvení a aktivitě. Ve škole byl na osm hodin, díky čemuž ho mělo možnost poznat hodně studentů z různých ročníků od tercie až po oktávu, včetně studentů na semináři Mediální angličtina.

pondělí, 09 říjen 2023 08:49

Vydařený výlet do Francie a Španělska

Na přelomu září a října se 44 studentů naší školy vydalo na poznávací zájezd. Cílovými destinacemi byla Paříž, Barcelona a okolí a Monako. Čas jsme chtěli využít na maximum a program měli skutečně nabitý. Studenti tak měli možnost poznat město módy Paříž, kde jsme strávili dva dny a viděli všechny hlavní památky. Vystáli jsme si frontu na Eiffelovu věž, navštívili Justiční palác, baziliku Sacre-Coeur ve čtvrti Mortmartre, viděli jsme také katedrálu Notre-Dame či muzeum Louvre a užili jsme si plavbu po řece Seině.

Z krásné a slunné Paříže jsme vyrazili do ještě slunnějšího Španělska, kde jsme našli prostor nejen na poznávání památek, ale i na každodenní koupání v moři. Ve dvou dnech, které jsme strávili v Barceloně, jsme neminuli samozřejmě hlavní památku Barcelony Sagradu Familii, v níž jsme absolvovali i komentovanou prohlídku, a navázali jsme i dalšími památkami od známého architekta Antoni Gaudího – Casa Milà nebo Casa Batlló. Prošli jsme si hlavní třídu La Rambla či navštívili akvárium. Barcelonu shora jsme si vychutnali na kopci Montjuic, kam nás vyvezla lanovka. Protože stadion FC Barcelona Camp Nou je v rekonstrukci, navštívili jsme místo něj olympijský stadion.

Kromě Barcelony jsme strávili den také v Tosse de Mar plavbou na lodi s proskleným dnem do místních jeskyní a kolem pobřeží. V Blanes jsme poznávali flóru v botanické zahradě Marimurtra.

Se Španělskem jsme se po čtyřech dnech rozloučili a vrátili se do Francie, tentokrát však na den do malebného jihofrancouzského městečka Arles, kde žil nějakou dobu i Vincent van Gogh, a na poslední den jsme zamířili do druhé nejmenší země světa Monaka. Je to luxus na 2 km2 – drahá auta, jachty, pěkné domy, kasino Monte Carlo. K tomu azurové moře…

Celý zájezd probíhal hladce a v pohodě. Mnohé jsme poznali a vrátili se plni zážitků a dojmů. Studenti zvládli celý zájezd bez ztráty kytičky a mají na co vzpomínat. Také veškeré zázemí, jako ubytování, autobus i služby průvodkyně Lenky, bylo fajn.

úterý, 21 březen 2023 08:35

Krajské kolo olympiády ze španělštiny

V pondělí 20. 3. jsme se vydali se studentkou Sárou Kunertovou ze 3.A do Ústí nad Labem, která se účastnila krajského kola olympiády ze španělského jazyka. Pohodová atmosféra a příjemné dopoledne bylo završeno krásným 4. místem. Kromě toho jsme si přivezli novou cennou zkušenost a příští rok se opět pokusíme uspět.

pondělí, 13 březen 2023 15:51

Úspěšné olympijské tažení

V pondělí 13. 3. proběhlo okresní kolo olympiády v anglickém jazyce v kategorii prima a sekunda, ze kterého jsme si přivezli 1. a 3. místo. První místo obsadila Stella Krejcarová ze sekundy a třetí místo obsadil Jakub Falář také ze sekundy. Účastníkům gratulujeme.

pátek, 17 únor 2023 12:33

Opět k nám přišel rodilý mluvčí

V pátek 17. 2. měli studenti opět příležitost mít hodinu angličtiny s rodilým mluvčím Davidem Chambersem, který pochází z Anglie. Během vyučování prošel napříč různými ročníky – od sekundy po oktávu. V hodinách se studenty četl, vysvětloval slovíčka a hlavně si s nimi povídal. Takové hodiny jsou pro studenty vždy příjemným zpestřením.

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA