Co nás čeká...

 po 24.11.2025  8:55–10:45  
Kratom – nebezpečná droga?“ (TER 2. vh, KVA 3. vh)
 po 24.11.2025  14:00–  
Školní kolo astronomické olympiády
 út 25.11.2025  9:00–10:45  
Volejbalová liga SŠ
 st 26.11.2025  16:30–17:00  
Třídní schůzky
 st 26.11.2025  17:00–18:00  
Informační odpoledne
 pá 28.11.2025  
„Báječný den s chemií“ (SEK, TER, KVA)
 po 01.12.2025  
Přednáška Dr. Max: „Duševní poruchy, stres a nespavost (SBC + zájemci vyššího cyklu)
 út 02.12.2025  
Exkurze septimy
 st 03.12.2025  
Projektový den
 st 03.12.2025  14:00–  
Přednáška „Trestní právo“, 3,A, 3.B, SEP
 pá 05.12.2025  
Čert a Mikuláš chodí gymplem
 pá 05.12.2025  8:00–10:45  
Nejde jen o prsa, jde o život!“, edukační projekt pro 3. ročníky

Dne 3. listopadu 2025 jsme se zúčastnili exkurze do cukrovaru v Dobrovicích a pivovaru v Nymburce. Během exkurze jsme získali cenné informace o výrobních procesech dvou tradičních českých produktů – cukru a piva.

Na začátku dne jsme navštívili cukrovar v Dobrovicích, kde jsme se dozvěděli, jak se cukrová řepa zpracovává na cukr. Průvodce nám podrobně vysvětlil jednotlivé fáze – od příjmu řepy až po získání finálního cukru, který prochází procesem krystalizace a balení. Zajímavostí bylo, že některé vedlejší produkty výroby, jako jsou zbytky z řepy, jsou využívány jako krmivo pro zvířata nebo k výrobě bioenergie.

Po Dobrovicích jsme zamířili do pivovaru v Nymburce. Během prohlídky jsme se dozvěděli, jak se pivo vyrábí – od výběru kvalitního ječmene, chmele a vody až po samotné vaření piva, které probíhá v několika fázích. Součástí exkurze byla také návštěva starých pivovarských sklepů a ochutnávka piva přímo z pivovaru.

Exkurze nám poskytla nejen praktické poznatky o výrobě cukru a piva, ale také nás seznámila s moderními technologiemi a ekologickými principy, které se v těchto výrobních procesech uplatňují. Děkujeme všem organizátorům za skvělý zážitek!