pondělí, 08 květen 2023 12:27

Pobyt třídy 3. A v Českosaském Švýcarsku

Napsal(a)

Dne 2. 5. jsme se vydali na výchovně vzdělávací pobyt do Českosaského Švýcarska. Pobyt byl hrazen Ústeckým krajem z programu podpory regionu Českosaské Švýcarsko. Naše cesta začala v půl deváté na litvínovském nádraží a směřovala do města Děčín. Po příjezdu jsme se ubytovali v Aqua hotelu a následně se odebrali na oběd, protože nám po náročné cestě vyhládlo. Prvním navštíveným místem byl Děčínský zámek, kde jsme se zúčastnili zajímavé komentované prohlídky Zlatá léta děčínského zámku. Po prohlídce jsme se vydali do Růžové zahrady, která byla součástí zámku. Následně jsme zamířili na Pastýřskou vyhlídku, která byla vysoko na kopci. Vylezli jsme nahoru a kochali se pěkným výhledem na Děčín, pořídili jsme skupinové fotky a poté jsme se vydali zpět k hotelu.

Naše další lokace, kam jsme se chtěli podívat, byla Pravčická brána. Autobus nám od hotelu jel okolo půl desáté. Poté, co jsme vystoupili, jsme se od paní učitelky Popelkové dozvěděli něco ohledně biologie vyhořelého lesa. Po chvíli povídaní, naše cesta na Pravčickou bránu započala. Bylo velmi smutné, jak to tam vypadalo. Spoušť. Ohořelé stromy, popel, žádná zvířata. Nahoře jsme pobyli asi hodinu. Náš podvečerní program byl děčínský aquapark, kde jsme si to se třídou užili. Sjížděli jsme tobogány, plavali jsme a hřáli jsme se ve vířivce. Po hodině a půl koupání na nás čekala večeře. Pořádně jsme se nadlábli. Na našich stolech byla nejvíce viděna svíčková s houskovým knedlíkem.

Poslední den pobytu jsme dostali možnost zúčastnit se exkurze v továrně Habrinol a Chemotex. Dozvěděli jsme se, jak se vyrábí kyselina p – toluensulfonová a kyselina xylensulfonová. Vyrobené látky se dále používají ve slévarenství k vytvrzování forem při odlévání odlitků (např. bloky motorů či lopatek větrných elektráren) nebo mají využití v nábytkářství. Také jsme byli seznámení s tím, jak funguje provoz na směny a jaké to bylo během covidu. Nechyběla prohlídka laboratoře, kde nám bylo řečeno, že pracovníci musí kontrolovat kvalitu látky, kterou přijmou a zároveň kvalitu látky, kterou vyrobí. Bylo to velmi zajímavé. Po exkurzi nás čekala cesta domů. Pobyt byl velmi vydařený. Moc se nám tam líbilo. Chceme poděkovat paní učitelce Šindlerové a Popelkové, dále také vedení školy za povolení a podporu našeho pobytu.

                                                                                                                                                                                                                                                                Kateřina Bočkajová, třída 3. A

Číst 355 krát

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA