Ing. Alena Popelková

Skupina 19 žáků z tříd prima, sekunda a tercie vyrazila 27. 3. na procházku do Krušných hor. Z Krupky skupina vyjela lanovkou na Komáří vížku. Při sestupu po modré značce žáci vyslechli výklad o přírodě a historii této oblasti. Svačinová zastávka na zřícenině hradu Kyšperk a prohlídka kalvárie v Krupce jim zpříjemnila cestu. Počasí bylo veskrze jarní a nálada pohodová.

Dne 17. 10. 2023 se studenti třídy oktáva a zájemci ze třídy 4.A zúčastnili exkurze do oddělení Soudního lékařství a toxikologie v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Studenti byli během exkurze seznámeni s lékařskými postupy využívanými při obdukci a mnohými dotazy si značně rozšířili obzory vzdělání. Některým z přítomných tato exkurze pomohla při výběru budoucího studia a umocnila jejich rozhodnutí maturovat z biologie.

Jana Koláčková (ktáva)

úterý, 13 prosinec 2022 12:43

Projektový den sekunda

V pátek 9.12. proběhl projektový den třídy sekunda s tématem směsi. Žáci se obeznámili  s metodami třídění směsí, naučili se pohybovat v laboratoři a prakticky vyzkoušeli několik metod oddělování složek ze směsí. První z nich byla filtrace. Výzvou však byl další úkol a to sestavení, provedení a demontáž destilační aparatury. Žáci sekundy projevili značnou známku šikovnosti a nadšení. Závěrem si vyzkoušeli metodu chromatografie.

 

pondělí, 24 říjen 2022 04:34

Exkurze ÚV Meziboří

Ve čtvrtek 20. 10. 2022 se sekundáni zúčastnili exkurze, s turistickou vložkou, do Úpravny vody na Meziboří. K úpravně se vydali pěšky od budovy gymnázia a vzdálenost 3,7 km zdolali celkem svižně za 57 minut. V úvodu se žáci dozvěděli, že úpravna byla vystavěna v 50. letech, rekonstruována v roce 2013 a zvládne upravovat 350–400 l vody za sekundu. V rámci dvouhodinového programu při prohlídce areálu byli žáci:

  • Seznámeni s procesy upravujícími „surovou vodu“ flájské přehrady do kvality „kohoutkové vody“.
  • Viděli proces srážení huminových látek, filtrování sražených vloček pískovými filtry, zpětné propírání pískových filtrů, chlórování vody a desinfekce UV lampami.
  • Prohlédli si velín a poslechli si přednášku o důležitosti pitné vody, o stavu pitné vody na planetě a zamysleli se nad problematikou nedostatku a znečištění vody.

Po exkurzi vyplnili pracovní listy se záludnými otázkami a vydali se zpět k budově gymnázia.

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA