Mgr. Zdeněk Kóňa

neděle, 14 duben 2024 05:48

Za operou do Národního divadla

Úterní podvečer 9. dubna se pro 1. A, 2. A a sextu nesl ve znamení italské opery. V Národním divadle žáci těchto tříd zhlédli operu Turandot od Giacoma Pucciniho. Byli svědky velkolepého představení vyplněného nádhernou hudbou a úžasnými pěveckými výkony. Vše vyústilo v neopakovatelný umělecký zážitek.

středa, 27 březen 2024 21:41

Projektový den v Armádním muzeu Žižkov

 

Na studenty, kteří si v rámci projektového dne vybrali téma Armádní muzeum Žižkov, čekala bohatá nabídka muzejních exponátů zrekonstruovaného a nedávno opět otevřeného muzea. Vystavované předměty přiblížily průběh válečných konfliktů na území naší země. Některé části výstavy velmi silně evokovaly dobovou atmosféru. Žáci tak na vlastní kůži alespoň na okamžik pocítili, co prožívali vojáci v zákopech 1. světové války. Kromě toho zhlédli množství dobových předmětů, které se přímo vázaly k osudům známých i méně známých osobností spjatých s válečnými konflikty na našem území.

úterý, 26 březen 2024 20:00

Preventivní program NEUMÍREJ ZBYTEČNĚ

V pondělí 25. a v úterý 26. března studenti kvarty, prvních a druhých ročníků absolvovali preventivní program NEUMÍREJ ZBYTEČNĚ. Díky dvěma hodinám, které strávili se členy TÝMU SILNIČNÍ BEZPEČNOSTI z neziskové organizace Bezpečně na silnicích o.p.s., zjistili, jak se mají co nejlépe zachovat během dopravní nehody.

Základem programu byla naaranžovaná nehoda, při níž se srazilo osobní auto s člověkem na elektrokoloběžce. Žáci se v rámci simulace snažili mimo jiné zraněným účastníkům střetu, které představovali namaskovaní spolužáci, poskytnout první pomoc. K dispozici dostali též telefon, aby prostřednictvím výukové verze aplikace Záchranka přivolali zdravotnickou záchrannou službu. Simulace probíhala pod dohledem zdravotnického záchranáře, který na závěr prvního bloku podal komentář k počínání studentů.

Druhý blok byl naplněn rozborem dopravní nehody, během něhož žáci ve spolupráci s lektorem odhalovali jednotlivé okolnosti nehody a možnosti, jak by se dalo nehodě zabránit.

pondělí, 18 březen 2024 18:13

Březnové hudební setkání

I březnové hudební setkání (12. 3.) se neslo ve znamení příjemné nálady, kterou vytvořila pestrá škála interpretů a jejich nástrojů: Eliška Vagašiová (klavír), Karolína Keplová (klarinet), Agáta Nováková (tenorová flétna), Julie Končelová (lesní roh), Jasmin Seyam (kytara), kvintet ve složení: Veronika Vagašiová (housle), Kamila Lázinková (klávesy), Kateřina Lázinková (violoncello), Jakub Falář (housle), Čeněk Hlavatý (cajon). A došlo i na SMETANOVÉ překvapení. K připomenutí dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany zazněla v podání dechového orchestru a sboru skladba Proč bychom se netěšili. Průvodní slovo obstaral Richard Weps.

neděle, 18 únor 2024 08:02

Valentýnská středa

Dne 14. února se také na našem gymnáziu připomínal den svatého Valentýna. Prodej a roznos růží měl tento rok neuvěřitelný úspěch. Letos totiž mezi naše studenty putovaly stovky valentýnských dárků v podobě květin.

Amélie Švepešová

V úterý 13. února se v prostorách tělocvičny uskutečnila beseda žáků gymnázia s útočníkem HC Verva Litvínov a zároveň žákem oktávy Matějem Maštalířským. Tématem besedy byla jeho úspěšná účast na hokejovém MS juniorů do 20 let na přelomu roku 2023 a 2024 ve Švédsku, kde český tým po nádherném zápasu s Finskem vybojoval třetí místo. Po odpovědích na dotazy moderátora i studentů se zájemci mohli s úspěšným sportovcem vyfotit, získat jeho podpis nebo si prohlédnout bronzovou medaili z MS juniorů.

úterý, 13 únor 2024 16:32

Poděkování za reprezentaci školy

Toto poděkování směřuje k žákyním kvarty. Lucie Kubášová spolu s Annou Johanovou velmi pěkně reprezentovaly naši školu v okresním kole Olympiády v českém jazyce (mladší kategorie), které proběhlo na konci ledna. Lucie vybojovala 4. místo, Anna 5. místo z 26 zúčastněných.

neděle, 11 únor 2024 08:06

První hudební setkání v roce 2024

Další z řady hudebních setkání se uskutečnilo 6. února od 16:30 ve školní hudebně. Tentokrát se neslo ve znamení zejména klavírních vystoupení a také ve znamení sourozeneckých dvojic. Posluchači si užili vystoupení Aniky a Stephanie Buck (klavír, basová kytara), Maxe a Denise Dolejšových (saxofon, kytara), Anny a Jany Johanových (klavír), Kryštofa Frýby (klavír), Kamily Lázinkové (klavír), Adama Žaluda (flétny), Štěpána Vrzáka (bicí) a Sofie Dluhošové (zpěv). Závěr podvečera zpestřila hudební skupina kvarty. Slovem provázel Richard Weps.

Žáci našeho gymnázia se již tradičně zúčastnili okresního kola Dějepisné olympiády. Soutěž ve školním roce 2023/24 pro nás dopadla výtečně. V první kategorii (žáci ZŠ a nižší stupeň gymnázia) prvenství vybojoval žák kvarty David Fleischmann. Kvartánky Anna Johanová a Lucie Kubášová se umístily na velmi pěkném pátém a osmém místě. Této kategorie se zúčastnilo čtyřicet sedm soutěžících.

Ve druhé kategorii (žáci SŠ) Tomáš Kusý ze 2. A obsadil třetí místo. Jen o příčku níže skončil žák 3. A Michal Fikrt. Radost nám udělalo také osmé místo pro Matěje Červenku ze septimy z celkového počtu sedmnácti účastníků.

Všem našim soutěžícím gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

Mgr. Martina Kopecká

neděle, 14 leden 2024 18:04

Den otevřených dveří podruhé

V probíhajícím školním roce se konal již druhý den otevřených dveří. Ve čtvrtek 11. 1. od 16:00 do 18:00 bylo gymnázium opět otevřeno všem zájemcům o studium. Návštěvníci mohli nejen nahlédnout do prostor školy, ale také pohovořit s vyučujícími i současnými studenty. Více na https://www.facebook.com/photo/?fbid=861503362649545&set=pcb.861503862649495&locale=cs_CZ

 

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA