Ing. Bc. Jana Očenášková

Ve středu 21.2. se v SVČ Most uskutečnilo okresní kolo zeměpisné olympiády pro všechny kategorie a naši studenti tam předvedli opravdu fantastické výsledky.

Kategorie A – 6. třídy. Alica Struharňanská postoupila do kraje z 2. místa, když měla stejně bodů, jako vítězka. O pořadí rozhodlo až druhé kritérium práce s atlasem. O úžasném výsledku svědčí fakt, že Alica získala 94 bodů ze 100 možných. Sofie Malíčková byla 11. a Rehel Ott 19.

Kategorie B – 7. třídy – Naši tři studenti se krásně seřadili na předních pozicích a to hned za sebou. Bronzový skončil Jan Lánský, 4. Kryštof Frýba a 5. Adam Michálek

Kategorie C – 8.-9. třídy – V této kategorii jsme předvedli naprostou dominanci a obsadili všechna medailová místa. Do kraje postoupili Anna Johanová a David Fleischmann. Jen o půl bodu skončila na 3. místě Lucie Kubášová

Kategorie D – Střední školy – V této kategorii jsme mohli vyslat až 5 zástupců. Na 3. místě se umístil Michal Fikrt,4. Tomáš Kusý, 6. Lucie Švejkarová, 7. Karel Kýček a 8. Anika Marie Buck.

Všem studentům děkujeme za skvělé výsledky a třem postupujícím přejeme do krajského kola mnoho štěstí.

 

Autor článku: Vadim Všetula

pátek, 01 prosinec 2023 05:58

Projektový den 1.A

Dne 29. 11. se ve třídě 1. A uskutečnil první projektový den týkající se digitálního světa. Studenti pracovali ve skupinách o velikosti tří až čtyř členů, kde každá ze skupin měla specifický úkol s tématem digitální svět.

Každý z žáků 1. A exceloval ve svém zadaném tématu a společné týmové práci. Tímto projektový den na téma digitální svět podporuje schopnosti studentů analyzovat a prezentovat informace ve světě, který je stále více propojen s digitálními technologiemi, také se jedná o přípravu studentů na komplexní výzvy, které sebou přináší moderní digitální éra.

 

Autorka článku: Daniela Venclíčková

pondělí, 13 listopad 2023 21:05

Oblastní turnaj v piškvorkách

Dnes jsme byli na oblastním turnaji v piškvorkách v Mostě. Oproti loňskému roku jsme bojovali i o účast na krajském turnaji, kam jsme bohužel nepostoupili. Tak snad za rok. Kdo se přidá do našeho týmu?


Za fotky děkujeme organizátorům pIsQworky.

středa, 27 září 2023 10:00

Společné zážitky u Vožeháku

Ve dnech 18. - 21. 9. 2023 se naši prváci, žáci tříd 1. A a 1. B, vydali na Plzeňsko, kde v kempu u rybníku Vožehák strávili několik slunečných dní. Protože je vzájemné poznávání moc důležité, zaměřili jsme aktivity na adaptaci v novém kolektivu, na společenské a sportovní hrátky, chvíle u táboráku s kytarou, ale i na toulky po okolí. Nejoblíbenějším cílem se stal sice kožlanský Coop, ale určitě se všem líbila i výprava na daleký hrad Krakovec, kde se natáčel kultovní film Ať žijí duchové, či jen procházky do nejbližší přírody za táborem. Věříme, že se všem pobyt líbil, počasí náramně přálo, péče o nás stála za to a hlavně jsme se všichni ve zdraví vrátili. Učitelé byli mile překvapení a naši noví žáci si rozhodně ostudu neudělali, byli fajn a byla s nimi i legrace. Děkujeme za organizaci a už dnes se těšíme na společnou lyžovačku v Krkonoších.

středa, 28 červen 2023 08:25

Kódování a šifrování

Jedna z dílen projektového dne na gymnáziu byla zahalena tajemstvím kódů a šifer. Žáci se s nimi statečně popasovali. Více fotografií najdete na Facebooku školy.

pondělí, 19 červen 2023 17:31

Na pouti za bavorskými zámky a solnými doly

Dvoudenní putování do kraje pod bavorskými Alpami zaujalo letos 30 žáků našeho gymnázia. Zámky zbudované za vlády excentrického a poněkud podivínského krále Ludvíka II. Bavorského – Neuschwanstein a Linderhof, jsme navštívili za nádherného červnového počasí ve čtvrtek 15. 6. Přesun k místu našeho ubytování jsme také zvládli a střechu nad hlavou jsme našli v Outdoorovémsportovním centru pár kilometrů od Berchtesgadenu. Po pravé německé snídani jsme vyrazili k bráně jednoho z největších a nejznámějších solných dolů nejen v Bavorsku. Vybaveni pracovními overaly, abychom se neušpinili, jsme důlním vláčkem vjeli do hory. Prohlídka s výkladem nás vedla podzemími štolami. Dokonce jsme se svezli na dobové skluzavce a přejeli solnou lagunu na lodi. Návštěva byla velmi poutavá, o to více s možností českého komentáře. Posledním zastavením na naší cestě bylo “Orlí hnízdo“ na vrcholu hory Kehlstein. Místo nechvalně proslulé návštěvami prominentů fašistického Německa. Na příkrou horu jsme se vyvezli autobusem po křivolaké silnici s nádhernými výhledy do okolí. Odjezd domů se uskutečnil raketovou rychlostí a před půl jedenáctou jsme v pátek 16. 6. vystoupili u gymnázia. Spokojení, nadšení, vzdělaní, pobavení i zvědaví, kam se vydáme příště.

Autor článku: Mgr. Jan Novák

úterý, 09 květen 2023 10:50

Krajské kolo Fyzikální olympiády

Každoročně úspěšně zdolá školní kolo Fyzikální olympiády opravdu jen pár žáků. Úlohy jsou náročné a komplexní. Letos se do krajského kola probojovali dokonce tři žáci: Michal Škoudlil, Ondřej Bursík ze septimy a Martin Dolniak ze sexty. Nejlépe se umístil v kategorii B Ondřej Bursík - 8. místo, Michal Škoudlil skončil na 10. místě. Martin Dolniak v kategorii C se dělí o 15. a 16. místo. Gratulujeme.

úterý, 09 květen 2023 10:00

Erasmus+ naši žáci v Turecku

Poslední aktivita našeho současného projektu digitálního vzdělávání v rámci Erasmus+ byl výjezd vybraných žáků do tureckého města Datça. Naši žáci poznali místní školu, naučili se nezbytná turecká slovíčka, rozšířili rozhled a hlavně si přivezli spoustu zážitku. Většina žáků i pevná přátelství s hostujícími rodinami. Loučení bylo plné emocí a už se plánují další návštěvy. 

V rámci výuky pracovali na projektu Visual thinking, pod vedením Gabriela Patrocinio, našeho portugalského partnera, kde si osvojovali, jak je možné přemýšlet v obrazech a jak je využívat k lepšímu učení nebo popisu. Další den tvořili interaktivní hru Actionbound.

středa, 29 březen 2023 10:20

Fyzikální projektový den

Fyzikální projektový den, byl založen na praktickém měření a počítání fyzikálních veličin. Žáci se naučili určovat hmotnost pomocí rovnoramenných vah, objem z odměrného válce ze změny výtlaku kapaliny způsobené tělesem. Počítali hustoru jednodlivých těles z různých materiálů. Ověřili si Archimedův zákon z fyzikální definice a výpočtem podle vzorce. Dále se sestavili a zapojili jednoduché elektrické obvody.Závěrem byl výstup ve formě laboratorní práce, která byla ohodnocena známkou a slovním hodnocením.
 
Ing. Bc. Martin Mudra
pondělí, 27 březen 2023 11:08

Technologická olympiáda

Technologické olympiády se 24. 3. 2023 v celé republice účastnilo 571 týmů (1665 žáků). Naši školu reprezentovalo 7 týmů. V průběhu tří hodin žáci řešili nejrůznější úlohy z oblasti moderních technologií. Jejich soustředění a zápal byl zřetelný, ale bohužel nestačil na postup do pražského kola, kterého se zúčastní nejlepších 25 týmů. Za školu měl nejvyšší počet bodů tým "Ještě Spim" složený z maturantů z oktávy.

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA