Mgr. Štěpánka Vurmová

Vážení zaměstnanci, zvláště paní Součková,

dovolte nám touto cestou vyjádřit dík za vstřícnost a milé jednání z vaší (Vaší) strany. V sobotu operativně zařizovanou exkurzi v prostorách knihovny budeme mít v paměti ještě dlouho – a ne jen proto, že jsme, jak vyplynulo z výkladu naší průvodkyně, valnou část úterního dopoledne strávili v prostorech, které byly jako první v republice od samého začátku architektonicky uzpůsobeny pro milovníky knih.

Voliéra plná opeřenců a želvák Karel byli pro většinu z nás roztomilým překvapením. Profesionální obeznámení s historií i současnou podobou knihovny (potažmo knihovnictví) opravdu zaujalo. Osobní přístup paní Součkové pak byl onou pověstnou třešničkou, která způsobila, že se nám z vyhřátých prostor ani nechtělo.

Děkujeme za možnost šmejdění, listování i posezení v k tomu určených zákoutích. Bylo to příjemné a hodné zopakování!

S úctou

žáci sexty a 2. A

Mgr. Martina Langhammerová a Mgr. Štěpánka Vurmová

Ve čtvrtek 1. února se v mosteckém SVČ konalo okresní kolo Olympiády v českém jazyce, v němž naši školu výborně reprezentovali kvintáni Bára Mikešová a Kristian Vagaši. Do Mostu jsme jeli s jedinou ambicí - neskončit na chvostu výsledkové listiny; ono totiž není jednoduché měřit své síly se staršími ročníky (olympiáda je určena všem středoškolákům). Nebudu dlouho napínat - dopadli jsme nad očekávání! Báře na třetí místo chybělo 0,75 bodu (4. místo), Kristianovi body dva (6. místo)! Úžasné, skvělé, povzbuzující!

Děkuji oběma nejen za účast, ale hlavně za přístup - znovu se potvrdilo, že poslechnout rady vyučujícího se zpravidla vyplatí...

ŠV

Ve středu 13. prosince se v odpoledních hodinách vybraní žáci, zapsaní do semináře speciální pedagogiky, vydali ke Krušnohorské poliklinice, jejíž součástí je i Domov pro seniory Naděje. Jak se dočtete na webových stránkách, klienty zařízení jsou senioři od 65 let věku, jejichž situace vyžaduje pomoc druhé osoby.

Studenti se zúčastnili tzv. aktivizace, která v případě seniorů znamená tvůrčí činnost, při níž samostatně nebo s přispěním druhých vytvářejí různé „produkty“. Přípravy na vánoční svátky vrcholí, a tak byla logickou volbou dekorativní vázička z plechovek.

Nechci laskavé čtenáře tohoto textu zdržovat detailním popisem průběhu společně strávených chvil – chci se podělit o pocit, který jsem v roli učitele už dlouho nezažila. Ačkoliv jsem se sama zapojila do „akce“, měla jsem dost času pozorovat ruch a šum kolem sebe. Při pohledu na žáky a jejich přístup k přítomným stařenkám a stařečkům (snad mi toto označení odpustí) mi doslova běhal mráz po zádech a do očí se mi tlačily slzy dojetí. Byla jsem na žáky našeho gymnázia hrdá. Tady nešlo o vědomosti, ale o neskutečně lidský přístup, který se nedá „nabiflovat“ jako chemické vzorečky. Připadala jsem si jako kvočna, která s pýchou sleduje svá kuřátka. Mrzela mě jen jedna věc – že nemohu roztáhnout svá křídla a všechny do jednoho obejmout, abych tak vyjádřila dík za zážitek, který přišel jako blesk z čistého nebe a o to víc zasáhl.

Souběžně s aktivizací se na litvínovském náměstí splnilo jedno velké přání i panu Zdeňkovi z Podkrušnohorské nemocnice, o níž již článek na našem webu vyšel. Pan Zdeněk si přál vidět vánoční strom, s invalidním vozíkem se ale sám na náměstí vypravit nemůže. A tady operativně „zasáhli“ Michal a Ondra ze 3. A – jedinou kaňkou na společné „procházce“ byl fakt, že strom jednoduše během dne nesvítí...

Dovolte mi, abych touto cestou za všechny zúčastněné i za ostatní žáky speciální pedagogiky popřála do nového roku všem klientům a zaměstnancům Naděje i Podkrušnohorské nemocnice vše nejlepší, hlavně pevné zdraví a osobní i pracovní pohodu. Už teď se těším na další setkání (nejen) před Velikonocemi!

S úctou

Š. Vurmová

V úterý 5. prosince 2023 se v odpoledních hodinách uskutečnilo školní kolo Olympiády v českém jazyce. Deset odvážlivců se muselo poprat nejen s nástrahami českého jazyka z hlediska mluvnického, ale i se slohem, který - přiznejme si to - patří poslední dva roky k našim bolavým místům...

V I. kategorii dosáhly nejlepšího výsledku Anna Johanová s Lucií Kubášovou (obě z kvarty), ve II. kategorii pak dominovali Kristian Vagaši s Bárou Mikešovou (oba z kvinty). Okresní kola se uskuteční již za pár týdnů - v úterý 30. ledna (I. kategorie) a ve čtvrtek 1. února 2024 (II. kategorie). Všem našim zástupcům přejeme co nejlepší umístění a dopředu děkujeme za reprezentaci gymnázia!

sobota, 02 prosinec 2023 09:02

Kvartáni na sociálních sítích

Středa 29. listopadu se pro nižší stupeň gymnázia a vybrané ročníky stupně vyššího proměnila v den projektový. Kvartáni ho mají každoročně vyblokovaný pro seznámení se s Nebezpečím na sociálních sítích. Po úvodním slovu byla celá hodina věnována průzkumu mezi přítomnými žáky, z něhož vyplynulo, že:

  1. jednotlivé sítě mají ve třídě toto zastoupení (seřazeno dle počtu žáků, kteří ji využívají) – WhatsApp, Instagram, Tik Tok, Snapchat, X (Twitter) a Facebook (poslední jmenované jsou na tom shodně);
  2. dívky tráví sledováním sítí v průměru 3,9 hod., což je srovnatelné s 4,14 hod. chlapců;
  3. nejvíce žáci využívají sítě ke komunikaci a sledování videí, nejméně – kdo by to byl řekl – ke sledování aktuálního dění (zprávy) a k získávání informací v souvislosti se studiem.

V následujících hodinách se žáci seznámili s nejvážnějšími riziky, jež internet přináší (kyberšikana, falešná identita – „kybergrooming“, pronásledování – „kyberstalking“, nepřátelské chování – „flaming“ a sexting), a zhlédli dva dokumenty z dílny Seznamu, které jsou sice staršího data, ale co do obsahu stále aktuální.

Učebna Č1 chvílemi připomínala včelí úl – potřebu komentovat a nezřídka i smíchem reagovat měl skoro každý. Co víc si přát?

neděle, 19 listopad 2023 09:19

Radost nemusí nutně nosit jenom Ježíšek

Speciální pedagogika, jeden z mnoha (zatím) nabízených seminářů na naší škole, seznamuje žáky s problematikou výchovy a vzdělávání lidí s handicapem a se specifiky jejich života. Nejde jen o tělesně a duševně postižené, pomoc potřebují i lidé s dílčími deficity (např. s poruchami učení a chování) a lidé s dlouhodobým zdravotním omezením.

Ve středu 8. a ve čtvrtek 9. listopadu 2023 se v rámci seminářů (letos poprvé otevřeny dva) zapsaní žáci vypravili do Podkrušnohorské nemocnice následné péče, aby svou přítomností zpestřili do jisté míry monotónní dny zdejších klientů. Po úvodním slovu MUDr. Reginy Kohoutové, kdy se dozvěděli základní fakta o zařízení i samotných pacientech, byli žáci rozděleni do skupinek (dvojice, trojice, ale i jednotlivci!) a doprovozeni na pokoje, kde na ně už čekali převážně stařenky a stařečci.

Studenti si s klienty povídali, vyslechli je, došlo i na stolní hry či luštění křížovek a sudoku. Původní plánovaná půlhodinka společně stráveného času se protáhla na dvojnásobek, což ale ani jedné straně nevadilo. Naopak – již v následujícím týdnu se někteří z žáků sami do nemocnice vrátili, aby si společné chvíle s klienty zopakovali. Věřte, že není nic hezčího, než vřelé přivítání, kterého se vám po vstupu do pokoje dostane!

Na prosinec je předběžně domluveno další společné setkání, o jehož průběhu určitě přineseme zprávu. Bylo by hezké, kdyby naše návštěva položila základy tradici, na kterou by gymnázium bylo náležité hrdé!

Laura Prantová (1. B) a Adéla Dundrová (sexta)

středa, 28 červen 2023 13:02

Projektový den jen pro otrlé

Středa, 28. 6. 2023, učebna Č1, 8:05 (nějak jsem nestíhala). Po příchodu do třídy jsem se trochu „bála“, protože v jindy plných lavicích na mě čekalo 12 otrlých odvážlivců (od primy do třetího ročníku), aby zjistili, co se skrývá pod projektovým dopolednem s názvem Hrdelní právo...

Počáteční vzájemné okukování (znám necelou polovinu přítomných) rychle přešlo v uvolněnou atmosféru, což je vždycky dobré znamení. V následujících hodinách jsme mluvili o podstatě trestu smrti a způsobech popravy, mrkli se do zemí známých z literatury, jak a za co aktuálně trest smrti udělují, a díky stránkám Amnesty International si vyměnili názory na 10 mýtů, které jsou s trestem smrti spojeny.

Nejvíce se přítomní těšili na některé (ne)tradiční formy smrti nebo mučení. Největšímu zájmu se těšila zvířata jako popravčí, ovšem bez odezvy nezůstala ani smrt pilou nebo smrt na pomalém ohni. Stažení z kůže by nechtěl zažít nikdo z nás, stejně jako lámání kolem, kůl v těle nebo ukamenování. Když už, pak stětí – tedy v podání zručného kata, který si své pracovní nástroje pravidelně brousí...:)

Poté, co žáci našli odpovědi na záludné otázky vztahující se ke slonovi a krokodýlovi (patří mezi zvířata-popravčí), upřeli jsme pozornost na vybrané mýty a literární díla, abychom si připomněli podobu smrti vybraných postav.

Dopoledne uteklo. Nikdo nezkolaboval, zasmáli jsme se (cynismus je nedílnou součástí mého já), a dokonce probrali i to, co předmětem hrdelního práva není, ale rozhodně stojí za pozornost:) Děkuji všem, kteří se nebáli promluvit, zejména pak Kryštofovi z primy, který ač nejmladší, rozhodně se se svým přehledem neztratil!

Tak zase někdy příště!

ŠV

V pátek, 23. června 2023, se v odpoledních hodinách vydaly třídy kvinta a 1. A na společný prodloužený víkend. Cílovou stanicí byl autokemp v Chabařovicích, které leží zhruba uprostřed mezi Ústím nad Labem a Teplicemi. Ubytování v chatkách (dobrá polovina z nich měla i lednici), dostatek toalet i sprch, teplá voda, kuchyňka, koupaliště i hospůdka u nosu a hlavně ideální počasí – co víc si přát?! Z pátku na sobotu jsme v noci sice trošku klepali kosu, ovšem mikiny a zimní svetry situaci zachránily.

Sobotní den byl ve znamení návštěvy Větruše, odkud jsme se lesem vydali k vaňovským vodopádům. Nečekejte obdobu těch Niagarských, studená voda ale přišla vhod. Terén si vybral svou daň v podobě oteklého kotníku, ale rentgen naštěstí prokázal jen pohmoždění... Z lesa jsme se přesunuli do ústeckého Fóra, kde jsme v KFC dobili energii na cestu zpět a večerní program, který kromě likvidace klíšťat obnášel i táborák s opékáním luxusních špekáčků:)

Neděle patřila jezeru Milada, které vešlo do povědomí mnohých díky požáru v Českém Švýcarsku. Ano, právě zde letadlo nabíralo vodu, jež měla pomoci situaci v národním parku zvládnout. Jezero je při pohledu ze stráně úchvatné, méně už kamenité pláže, které jsou tvořeny opravdu ostrými kamínky. Ale co – pár puchýřů a modřin na chodidlech stálo za čistou vodu, skvostnou ledovou kávu i domácí langoše:) Tentokrát se nám zranění vyhnula, takže zbytek dne se následně odvíjel v duchu písně Tabáček od skupiny Chinaski...

Víkend utekl jako voda. Domů jsme si v pondělí dopoledne přivezli zážitky, spáleniny od sluníčka, bolavé nohy a „trošku“ štípanců od neznámých malých kousavých mrch, ale stálo to za to!!! Bylo úžasné sledovat, jak spolu obě třídy souzní – žádné hádky, ale smích a pohoda při kopání do míče, pinkání volejbalu, hraní šachů nebo cákání se ve vodě.

Rodiče, kteří se nebáli s námi své potomky pustit, byli denně informováni slovem i obrazem (videa). Děkujeme za projevenou důvěru!

Mgr. Martina Langhammerová, Mgr. Štěpánka Vurmová

čtvrtek, 13 duben 2023 15:20

Sportovní dopoledne kvinty a 1. A

Dnes (čtvrtek 13. dubna 2023) se konalo 1. kolo přijímacích zkoušek do 4letého cyklu – a protože gymnázium není nafukovací, využili žáci prvních ročníků dopoledne k tomu, aby nejenom utužovali už tak nadstandardní vztahy, ale zároveň si protáhli svá mladá těla. Fotbálek, basket, přehazovaná, fotbálek – a dopoledne bylo pryč... V záloze sice byly připraveny i dovednostní soutěže, ale na ty se jednoduše nedostalo. Vítězství se přelévalo z jedné třídy do druhé – kdo v celkovém poměřování vyhrál, vlastně ani nevíme. Ono to ani není důležité. Podstatné je, že Kniha úrazů tentokrát zůstala zavřená v šuplíku. Chtěla bych touto cestou poděkovat nejen Stáně Trojákové, jež se mnou nad výkony našich nadějných sportovců dohlížela, ale hlavně všem, kteří se dnes do Sokolovny dostavili!

 

Ve středu 5. dubna se v mosteckém Středisku volného času uskutečnilo okresní kolo Olympiády v českém jazyce středních škol – a nevedli jsme si vůbec špatně! Jana Koláčková (septima) obsadila 2. místo, jež znamená přímý postup do „kraje“, a Lucka Vrabcová (kvinta) se za svou premiéru mezi „velkány“ rozhodně také stydět nemusí. Děkujeme oběma studentkám za vynikající reprezentaci školy; Janě pak přejeme co nejlepší umístění v krajském kole!

AKTUÁLNĚ Z GYMNÁZIA